Thursday, January 15, 2015

Ketahui 10 Tanda Anak Anda Seorang Yang Bijak

Daku Amat Menyintai Mu

JIKA diberi pilihan, semua ibu bapa mahu anak mereka bijak. Semua ibu bapa sebolehnya mahu anak mereka berjaya dalam pelajaran dan dalam hidup. Setiap ibu bapa akan rasa bangga jika dianugerahkan anak yang bijak, apatah lagi jika sampai tahap genius. Walaupun begitu, di mata ibu bapa, kesemua anak-anaknya adalah bijak dan terbaik. 

Semua ibu bapa mahu anaknya berjaya dalam hidup
Ketahui 10 tanda bahawa anak anda seorang yang bijak

Walaupun bukan semua anak dianugerahkan bakat untuk menjadi seorang yang bijak atau genius, namun masih terdapat beberapa panduan untuk mengukur sejauh mana bijaknya anak-anak anda. 

Berikut 10 tanda-tanda yang menunjukkan anak anda itu seorang yang bijak : 

1. Mengekalkan maklumat 

Jika kanak-kanak biasa bagaikan ‘masuk telinga kiri, keluar telinga kanan’ apabila diajar. Anak anda boleh dikatakan bijak jika mereka mampu menyimpan maklumat dan boleh mengingatinya pada masa yang lain. 

Minda kanak-kanak umpama span yang akan menyerap segala apa yang dilihat dan diajarkan kepadanya. Disebabkan itulah kita digalakkan mengajar anak-anak sejak dari usia kecil. Melentur buluh, biarlah dari rebungnya. 

2. Minat yang meluas 

Minda anak yang cerdas mungkin menunjukkan minatnya terhadap pelbagai topik di sekelilingnya. Bulan ini mungkin dia minat Dinasour, bulan depan pula angkasa lepas, bulan berikut pula topik yang lain dan begitulah seterusnya. 

3. Membaca dan menulis di awal usia 

Anak anda boleh dikatakan seorang yang bijak jika dia mampu membaca dan menulis di awal usia biar pun tidak melalui pengajaran yang formal. 

4. Berbakat dalam seni muzik dan artistik 

Kanak-kanak yang boleh memaparkan bakat luar biasa dalam muzik atau seni seringkali dianggap berbakat dan bijak. 

5. Menunjukkan konsentrasi 

Kanak-kanak biasa tidak diketahui tahap konsentrasinya biar pun dalam tempoh panjang, sebaliknya kanak-kanak yang bijak ini sentiasa menunjukkan konsentrasinya terhadap sesuatu. 

6. Mempunyai ingatan yang baik 

Sama seperti tanda No 1, sesetengah kanak-kanak boleh mengingati perkara-perkara yang mereka lakukan sewaktu mereka masih kecil. 

7. Susun kata yang maju berbanding usia 

Kanak-kanak yang bijak berbicara ketika kecil jika kita sering berbual dengannya menggunakan ayat dan perbendaharaan kata sepertimana orang dewasa, akan cepat menyerap dan memahami apa yang dibualkan orang yang lebih dewasa. Misalnya anak-anak berusia 2 tahun akan berkata ‘Itu kucing’, sebaliknya anak-anak bijak ini akan berkata ‘Itu Kucing yang garang yang suka membuat bising di rumah kami’. Berbeza bukan? 

8. Memberi perhatian yang terperinci 

Kanak-kanak yang berbakat ini dapat mengingati dan peka dengan keadaan di sekelilingnya. Misalnya mampu untuk menyimpan barang permainannya di tempat ianya diambil. Atau menyedari jika sesuatu barang kesukaannya itu berubah kedudukan dan sebagainya. 

9. Bertindak sebagai pengkritik dirinya 

Kanak-kanak di usia kecil tidak terlalu bimbang apa yang berlaku terhadap dirinya mahu pun orang lain, asalkan dia dapat apa yang dimahukannya. Sebaliknya kanak-kanak yang bijak akan bersikap berlawanan dan mengambil berat apa yang berlaku terhadap orang lain, tetapi apa yang lebih penting adalah dirinya. 

10. Memahami konsep yang rumit 

Kanak-kanak yang cerdas berkemampuan untuk memahami sesuatu perkara yang rumit, melihat hubung kait antaranya dan berfikir secara abstrak. Mereka juga dapat memahaminya secara mendalam dan berfikir mencari jalan penyelesaiannya. 

No comments: